Eceli aku tak pernah pun masuk mane2 kelas buat coklat (mahal sgt x mampu). Tapi disebabkan keinginan tu ada
Ok ni aku tunjuk sikit proses pembuatan coklat DIY nih, ikut kepahaman aku lah, bukan cara yg betul pun cuma ikut suka hati,
First thing of cos perlu ada bahan2nya iaitew :
1) Coklat (ikut suke, coklat putih, coklat hitam, coklat susu @ coklat berperisa)
2) Double boiler (aku guna mangkuk kecik(stainless steel) & periuk biasa je hehee..)
3) Badam, kismis, or ape2 je yg korang rasa nak letak dalam coklat tu nanti (kosong pun xpe)
4) Kalaw nak coklat tu jadik berkilat & tak mudah cair, boleh masukan sikit cocoa butter (eceli tak tau pun fungsi sebenar mende nih tp nampak the differ kat coklat klw guna)
5) Acuan coklat (ikut suka nak bentuk ape)
2) Double boiler (aku guna mangkuk kecik(stainless steel) & periuk biasa je hehee..)
3) Badam, kismis, or ape2 je yg korang rasa nak letak dalam coklat tu nanti (kosong pun xpe)
4) Kalaw nak coklat tu jadik berkilat & tak mudah cair, boleh masukan sikit cocoa butter (eceli tak tau pun fungsi sebenar mende nih tp nampak the differ kat coklat klw guna)
5) Acuan coklat (ikut suka nak bentuk ape)
Cara2nya :
1) Hiris nipis coklat itew dan masukkan dalam mangkuk stailess steel tadi (masuk sekali cocoa butter klw nak letak)
2) Masukkan magkuk tadi dalam periuk yg berisi air (separuh periuk je)
3) Bukak api dan biarkan hingga coklat tadi cair sepenuhnya (leh google klw nak tau cmne cara double boiler tu sebenarnya)
4) Then boleh la tuang coklat tadi dalam acuan (boleh guna sudu @ piping beg klw nak lagi kemas)
5) Ketuk2 sikit acuan tadi biar coklat tadi masuk betul (supaya tak de ruang kosong nanti)
6) Sejukan coklat tadi, masuk dlm freezer 2 minit je (klw lama2 nnt coklat tu keluar wap air bila dikeluarkan,
tak cantik)
7) Bila coklat dah betul2 keras, leh la keluarkan dari dalam acuan (ketuk je klw susah sgt nak keluar)
1) Hiris nipis coklat itew dan masukkan dalam mangkuk stailess steel tadi (masuk sekali cocoa butter klw nak letak)
2) Masukkan magkuk tadi dalam periuk yg berisi air (separuh periuk je)
3) Bukak api dan biarkan hingga coklat tadi cair sepenuhnya (leh google klw nak tau cmne cara double boiler tu sebenarnya)
4) Then boleh la tuang coklat tadi dalam acuan (boleh guna sudu @ piping beg klw nak lagi kemas)
5) Ketuk2 sikit acuan tadi biar coklat tadi masuk betul (supaya tak de ruang kosong nanti)
6) Sejukan coklat tadi, masuk dlm freezer 2 minit je (klw lama2 nnt coklat tu keluar wap air bila dikeluarkan,
7) Bila coklat dah betul2 keras, leh la keluarkan dari dalam acuan (ketuk je klw susah sgt nak keluar)
Yang ni pulak Coklat Oreo (eceli oreo dia xde sebab lupa nak beli, so coklat kosong jer la haha..)


So ape yang penting?kerjasama minat, keinginan & usaha
. Kalau nak seribu daya, kalau tak nak tu macam2 lah alasan. Kalau ada ape2 pertanyaan jgn malu & segan untuk bertanya ye.. insyaallah ilmu untuk di kongsi tak gitew..
Harap2 my cousin akan suka dengan gift yg aku buat nih. Oh lupa plak Selamat Hari Lahir buat Intan Suriani (birthday hari ni, bertunang hari sabtu nih). Hadiah kira sekali je dah la ek?
hehehee..
So ape yang penting?
Harap2 my cousin akan suka dengan gift yg aku buat nih. Oh lupa plak Selamat Hari Lahir buat Intan Suriani (birthday hari ni, bertunang hari sabtu nih). Hadiah kira sekali je dah la ek?
No comments:
Post a Comment